
Manapság sajnos nagyon rossz kép alakult ki a szénhidrátokról!
Pedig nem kell tőlük félni, sőt a szénhidrátok az alapvető energiaforrásaink.
Szénhidrátra szüksége van a testednek! Ha bármi olyat hallanál róla, hogy hizlalnak, felejtsd el! Nem a szénhidrátok hizlalnak, hanem gyakorlatilag minden hizlal, ha túl sokat eszel belőle! A szénhidrátokkal önmagában nincs semmi baj!
A szénhidrát rendkívül fontos, az lát el mindek energiával. Attól lesz erőnk a mindennapi élethez, edzéshez és a szellemi munkához, tanuláshoz.
Ne vond meg a testedtől, csak arra figyelj, hogy mennyit, illetve hogy milyen forrásból viszed be a szénhidrátokat! Azokat a szénhidrátokat válaszd, amik a lehető legkevésbé vannak feldolgozva, illetve teljes értékűek. Például: Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák.
A finomított szénhidrátok (rossz szénhidrátok), például a fehér kenyér, megemelik a vércukorszintet, hamar újra megéhezünk tőle és valami édeset, cukrosat kívánunk. Ezzel ellentétben a teljes kiőrlésű gabonák tele vannak tápanyagokkal és rosttal, eltelítenek, és hosszú ideig ellátnak energiával!
Érdemes figyelni a glikémiás indexet, ugyanis minél magasabb, annál magasabb a vércukorszint étkezés után. Egy szelet fehér kenyér elfogyasztása után a vércukorszint gyorsan magasra emelkedik, míg a zabkása (a zab alacsony glikémiás indexű) után sokkal kisebb a vércukorszint emelkedés.
Glikémiás index:
Alacsony < 50
Közepes: 50 – 70
Magas: 70 – 90
Nagyon magas: 90 <
A gyümölcsök jó szénhidrátok, melyek gyorsan szívódnak fel, rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak.
A teljes értékű gabonák, rizs, bulgur stb, pedig lassan felszívódó szénhidrátok, melyek hosszú ideig tartó teltségérzetet biztosítanak.
Jó szénhidrátok például: zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, basmati rizs, bulgur, quinoa, zab… stb.
Rossz szénhidrátok például: cukros üdítők, fehér liszt/kenyér, péksütemények, chipszek, sült krumpli… stb.