Tudd meg mik azok a zsírok, miért érdemes fogyasztani őket, és mik az egészséges és legjobb zsírforrások diétába, életmódváltásba!

legjobb zsírforrások

Mi az a zsír?

A zsírok biológiailag rendkívül fontos, természetes vegyületek, melyeket növényi és állati szervezetek állítanak elő. A zsírokon belül, beszélhetünk telített és telítetlen zsírsavakról.

A telített zsírsavak nem tartalmaznak kettős kötéseket, a telítetlen zsírsavak ezzel ellentétben legalább egy darab kettős kötést tartalmaznak.

A telített zsírsavak elsősorban állati eredetűek, de ide tartozik például a pálmazsír, kókuszzsír, a tejtermékekből (például sajt) származó zsír. Szobahőmérsékleten többnyire szilárd állagúak.

Telítetlen zsírsavak a növényi olajok, olajos magvak, magolajok.

Az emberi szervezet képes létrehozni a szükséges zsírsavakat, de van azonban kivétel. Ilyenek például az omega-3, omega-6 zsírsavak, amelyeket táplálkozás útján kell bevinnünk. Ezeket nevezzük esszenciális zsírsavaknak (többszörösen telítetlen zsírsavak).

Miért fogyassz zsírt?

A zsírok nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésében, az anyagcserében. A zsírok a vérből elsősorban a májba, majd a zsírszövetekbe, izomszövetekbe (neutrális zsírok) épülnek be.

Egy felnőtt ember zsírigénye naponta 1 g/testsúlykilógramm.
A napi zsírbevitel ideális energiatartalma, a napi összes energiabevitel 15-30%-a.

Fontos! A zsírok mesterséges kezelése során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak, ezért ezek fogyasztása lehetőleg teljes mértékben kerülendő!
A transz-zsírokat hidrogénezéssel hozzák létre növényi olajokból.

Kerülendő zsírforrások: Étolaj, illetve növényi olajok hevítése / olajban sült ételek, margarin

Legjobb zsírforrások:

Extra szűz olívaolaj

Nyersen fogyasztva nagyon egészséges zsírforrás, például friss salátákon, hevítve már nem, így főzésre nem alkalmas.

Kókuszzsír

Sütésre alkalmas, ugyanis ebben nem képződnek transz-zsírok hő hatására. Kapható illatanyag mentesen is, ezt érdemes húsokhoz, zöldségekhez használni, illetve a bio verziója kókusz illatú és ízű, ami nagyon jól illik az édes ételekhez.

Avokádó

Nagyon egészséges és szuper zsírforrás. Fogyasztd salátákba, pirítóson avokádókrémként, avokádó pudingként vagy mártogatóst is készíthetsz belőle.

Lazac

A lazac szuper zsír és fehérjeforrás egyben. A füstölt lazac, avokádókrémes pirítóson például mennyei!

Olajos magvak/Magolajok

Nyersen fogyasztva nagyon jó zsírforrások. A magokat is pörkölés nélkül, nyersen fogyasztd.

Tojássárgája

Nagyon egészséges zsírforrás.

Állati zsírok közül a kacsa és a libazsírt érdemes előtérbe helyezni, ugyanis ezek telítetlen zsírsavakban gazdagabbak.

Nézd meg a legjobb fehérjeforrásokat, és a legjobb szénhidrátforrásokat is.

error: Védett tartalom!
edzésvideó

Rövid és hatékony INGYENES 20 perces alakformáló edzésvideó!

Iratkozz fel, és azonnal küldöm!


Ez a teljes testes edzés tuti belefér a mindennapjaidba, és szépen formálja az alakod!

Sikeresen feliratkoztál. Pár perc és megérkezik az e-mail az Átmozgató Edzéssel :) Kérlek ellenőrizd a spam-ek között is.