3 fajta alaptípus létezik, az ektomorf, mezomorf és endomorf. Teljesen tiszta típus nincs, de minden embernél a háromból valamelyik dominál.
Nézzük meg, hogy mi jellemző a különböző típusokra és hogyan érdemes edzeni őket.

testalkat típusok és edzésük

Ektomorf:

Az ektomorf testalkat egy alapvetően vékonyabb, nyúlánkabb alkat. Végtagjai hosszúak, medencéje keskeny. Gyors az anyagcseréje, a teste kevesebb zsírt raktároz el. Ez a típus nagyon nehezen hízik és izmosodik. Többet ehetnek ugyan, de nem mindegy hogy mit. Nehezen építenek izmot, ha pedig minőségi izom tömeget szeretnének, akkor ennek megfelelően kell táplálkozniuk. Nekik az inkább rövidebb, de nagy intenzitású és erőkifejtést igénylő edzések a legeredményesebbek. Anaerob edzés javasolt, például súlyzós edzés.

Mezomorf:

A mezomorf testalkat egy úgymond atléta alkat. Könnyen izmosodik, válla széles, csípője keskeny, hasa kemény, csontozata pedig erős. Sok zsírt képes elraktározni, de a gyors anyagcsere miatt könnyen meg is tud szabadulni tőle. Erő, sportos testfelépítés jellemzi, férfiaknál téglalap, nőknél homokóra alkat. Sokan ezt tekintik a legszerencsésebb testalkatnak és ez valóban így van, hiszen a másik két típussal szemben ők gyorsabban és jobban tudnak fejlődni. Helyes táplálkozásra náluk is szükség van, viszont többször beleférhet a diéta elhanyagolása, anélkül, hogy az a testükön meglátszana. Nekik heti háromszori edzés ajánlott vegyesen aerob és anaerob edzésekkel. Például kombinálva a futás és a súlyzós edzés.

Endomorf:

Az endomorf testalkat egy vaskosabb, robusztusabb alkat. Lassabb az anyagcseréje, hajlamos a nagyobb mennyiségű zsírt elraktározni, könnyen hízik. Kritikus pontja a comb, a fenék, valamint a has és a derék. Ez a testalkat az, amelyik egy erősebb alap alkatot szokott eredményezni. A táplálkozásra nagyon oda kell figyelniük, náluk nehezen fér bele egy kis „csalás”. 
Ők akár másfél-két órát is edzhetnek (természetesen fokozatosan hozzászoktatva a testüket).
Nagy ismétlésszámú aerob edzés javasolt.

Ne keseredj el, ha bármelyik típusban is magadra ismertél és nem tetszik! Ugyanis ahogy azt fentebb írtam, teljesen tiszta típus nem létezik! Nincs vagy csak nagyon-nagyon ritka, hogy valaki kizárólag egy testalkat típusba tartozzon. 

Szinte mindenkiben több, vagy akár mindegyik típusból is lehet valamilyen arányban. Éppen ezért bármi is a célod, ne hagyd, hogy ez befolyásoljon! Ha kitartó vagy, bármit elérhetsz!

Ha kimondottan körte vagy alma alkatú vagy, az edzésnél kiemelten figyelj a kényes testrészekre, és tudd, hogy az alakformálás a konyhában kezdődik, tehát fontos a megfelelő táplálkozás is!

Ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegedtől, és szeretnél formásabb alakot, akkor ajánlom az Életmódváltó Program Komplett Csomagot. A programmal sikeresen és tartósan le fogsz fogyni, és közben szépen formásodik az alakod is:

error: Védett tartalom!
iratkozz fel

AJÁNDÉK OTTHONI EDZÉSVIDEÓ + RECEPTGYŰJTEMÉNY


Rövid és hatékony 20 perces alakformáló edzésvideó + Bevált diétás receptek pár perc alatt!

 

Iratkozz fel, és azonnal küldöm!

Sikeresen feliratkoztál. Pár perc és megérkezik az e-mail a receptgyűjteménnyel, majd 2. e-mailben hamarosan az edzésvideó is. :) Kérlek ellenőrizd a spam-ek között is.