koplalás, evészavar, falásroham

Ha le akarsz fogyni, az nem megoldás, hogy nem eszel. A koplalás súlyos következményekkel jár, amit talán még nem is sejtesz.

Mi történik, mikor elkezdesz nem enni vagy csak nagyon-nagyon keveset?

Megvonsz minden tápanyagot a testedtől, ami által folyamatosan le fogsz épülni egészségileg. Nem csak a zsír, de az izmaid is eltűnnek és az egészséged is folyamatos romlásnak indul.
Majd idővel falásrohamok törnek rád, és nem érted mi történt. Ilyenkor felfalsz mindent, amit csak otthon találsz mondván, „hogy ma már úgy is mindegy”. És mikor rosszullétig etted magad, másnap szigorítasz a „diétán”, és újra alig eszel, amíg el nem jön a következő falás roham, ami egy ördögi kör.

Miért van ez?

Azért mert kiéheztetted a szervezetedet, ami tápanyag hiányában belülről folyamatosan noszogat, hogy egyél már, miközben te még mindig fogyni akarsz, és bünteted magad minden falásroham után, hiszen szégyenled, hogy annyit ettél.
Ez váltakozik folyamatosan: Nem eszel – jön a falásroham – szégyenled magad – nem eszel…
…és kialakul az evészavar!
Ha időben felismered a problémát könnyebb lesz kijönni belőle.
Nem szabad koplalni, hiszen nem akarsz idáig jutni. Ha egészségesen fogysz, megfelelő mennyiségű ételt eszel, akkor nem alakulnak ki a falásrohamok, egészséges lesz a viszonyod az étellel és tartósan le tudsz majd fogyni.

De nem csak ez az egy ok, amiért kialakulhat evészavar. Ez egy összetett dolog.

3 önkontroll funkció van:

Késleltetés képessége

Akik nem megfelelően étkeznek, evészavarral küzdenek, azoknál az a jellemző, hogy nem képesek várni. Gyorsan, azonnal akarnak enni, nem tudják kivárni a következő étkezést, mindig enniük kell valamit.

Ha itt van most ez az étel, ami finom, akkor erősebb a késztetés, hogy megegyék, mint maga a cél, amiért elkezdték a diétát. Tehát az itt és most fontosabb, mint a következmény.

Ez esetben a késleltetés képességét kell erősíteni, gyakorolni!

Akadályoztatás képessége

A feszültség mértéke, amit el tudsz viselni, ha akadályoztatva vagy valaminek a megtételében.
Például diétákban vannak úgymond tiltó listák, tehát, hogy „mint nem szabad megenni”. Vannak emberek, akikből ez hatalmas feszültéget vált ki, és ebből az következik, hogy „ha minél gyorsabban megeszem ezt az ételt, amit nem szabad, de nagyon akarok, akkor csökken a feszültség”. Ezért gyorsan megeszi, hogy jobban érezze magát.

Önszabályozás képessége

A gondolkodás, akarat és az érzelmek szabályozása.

Ezek az önkontroll funkciók gyerekkorban alakulnak ki, ez nagyban befolyásolja az ételhez való viszonyodat.

Biztos hallottál, már olyan kifejezésről, mint például az „érzelmi”- vagy „stressz evő”, nos ez is egy olyan probléma, mai ide vezethető vissza.

Ha ilyen problémád van, meg kell tanulnod elvonatkoztatni az érzelmeidet az étkezéstől. Meg kell tanulnod a fusztrációdat mással levezetni, és tudatosítani magadban és elfogadni a tényt, hogy az étel táplálék és csak akkor egyél, ha éhes vagy!

Ne büntesd magad! Sosem leszel boldog, ha folyamatosan bünteted magad. Adj időt magadnak, a gyógyulás hosszú folyamat.

Azzal, hogy felismerted a problémát, hatalmasat léptél előre.
Rendezned kell a viszonyodat az étellel, amit segítséggel vagy anélkül te magad tudod megtenni.

Kezdj el egészségesen enni, ne koplalj és ne is edd túl magad! A falásroham nem múlik el egyik pillanatról a másikra, és az érzelemből evést sem lehet azonnal megállítani, de idővel apránként javul a helyzet, csak ne büntesd magad. Így, hogy már tudatosult benned a probléma, idővel helyre rázódik minden. Csak ha olykor meg is eszel egy pizzát vagy sütit, ne bántsd magad!

Ha pedig egyedül nem megy, akkor keress fel egy szakértőt, aki segít neked.

Remélem, hogy van, akinek tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel, vagy akit sikerült lebeszélnem, hogy koplalásba kezdjen.

Az egészséged a legfontosabb!

Hatékony és egészséges fogyáshoz és életmódváltáshoz, ajánlom az Életmódváló Program Komplett Csomagot, amiből egy életre mindent megértesz az egészséges életmódról és a fogyásról (Táplálkozás + Edzésprogram egyben)!

error: Védett tartalom!
iratkozz fel

AJÁNDÉK OTTHONI EDZÉSVIDEÓ + RECEPTGYŰJTEMÉNY


Rövid és hatékony 20 perces alakformáló edzésvideó + Bevált diétás receptek pár perc alatt!

 

Iratkozz fel, és azonnal küldöm!

Sikeresen feliratkoztál. Pár perc és megérkezik az e-mail a receptgyűjteménnyel, majd 2. e-mailben hamarosan az edzésvideó is. :) Kérlek ellenőrizd a spam-ek között is.