A futás egy olyan mozgásforma, amit bárhol végezhetünk és semmilyen extra felszerelést nem igényel, kizárólag egy futócipőt. Bárhol bármikor kimehetünk futni a szabad levegőre, nincs korhoz, időhöz vagy helyhez kötve. A futás nem csak a testünket képes formálni, de az elménket is rabul ejti, éppen ezért is szeretik olyan sokan.

Nézzük meg melyek lehetnek a futás előnyei és hátrányai!

ELŐNYÖK

-Futás közben átlagosan 12 kalóriát égetünk el percenként, ezáltal kiváló mozgásforma zsírégetésre.

-A futás növeli az állóképességet.

-A futás közben kapott terhelés következtében a csontok, ízületek megerősödnek!

-Futás közben az izmoknak folyamatos friss oxigénellátásra van szükségük. A szív így erősebben, gyorsabban pumpál és ezáltal megerősödik. Nyugalmi állapotban sem kell a szívnek annyira dolgoznia, így a pulzusszám csökken. Ennek köszönhetően felére csökken a szívroham esélye, azokkal szemben, akik nem futnak vagy végeznek aerob/kardió jellegű mozgást.

-Stresszoldó hatása páratlan.

HÁTRÁNYOK

-A futás erősen roncsolhatja az ízületeket abban az esetben, ha például rossz talajon futunk (pl.: beton); nincs megfelelő futócipőnk; nagyobb túlsúllyal rendelkezünk vagy azelőtt inaktív életmódot folytattunk. Utóbbi két esetben, érdemesebb kezdetben olyan mozgásformát választani, ami kevésbé veszi igénybe az ízületeket és fokozatosan erősíteni azokat a futáshoz.

-Figyeljünk oda a dehidratációra, és hogy ne terheljük túl magunkat! Ha többet edzünk, mint amennyit a szervezetünk bír, az veszélynek van kitéve!

-Figyeljünk oda a környezeti veszélyekre, például napszúrás.

-Futással izmot is veszítünk, nem csak zsírt így ajánlott erősítő gyakorlatokat is végezni.

-cipős kép

Ha most kezdünk bele az életmódváltásba, a futás nagyon jó kezdés lehet, ráadásul bármikor bárhol elkezdhető! Viszont a megfelelő futócipő elengedhetetlen!

Fokozatosan szoktassuk magunkat a futáshoz és növeljük az időtávot.

error: Védett tartalom!
jámbor brigitta fitness edző kép

Ajándék Átmozgató Edzésért
és Fogyás Tippekért Iratkozz Fel!

Teljes Testes Alakformálás és Szuper Tippek Fogyáshoz!

Iratkozz fel a hírlevelemre, és küldöm az ajándék Teljes Testes Átmozgató Edzést és E-mail-ekben írom a Fogyókúrás Tanácsokat!

Sikeresen feliratkoztál. Pár perc és megérkezik az e-mail az Átmozgató Edzéssel :) Kérlek ellenőrizd a spam-ek között is.