A futás egy olyan mozgásforma, amit bárhol végezhetünk és semmilyen extra felszerelést nem igényel, kizárólag egy futócipőt. Bárhol bármikor kimehetünk futni a szabad levegőre, nincs korhoz, időhöz vagy helyhez kötve. A futás nem csak a testünket képes formálni, de az elménket is rabul ejti, éppen ezért is szeretik olyan sokan.

futás előnyök és hátrányok

Nézzük meg melyek lehetnek a futás előnyei és hátrányai!

ELŐNYÖK

-Futás közben átlagosan 12 kalóriát égetünk el percenként, ezáltal kiváló mozgásforma zsírégetésre.

-A futás növeli az állóképességet.

-A futás közben kapott terhelés következtében a csontok, ízületek megerősödnek!

-Futás közben az izmoknak folyamatos friss oxigénellátásra van szükségük. A szív így erősebben, gyorsabban pumpál és ezáltal megerősödik. Nyugalmi állapotban sem kell a szívnek annyira dolgoznia, így a pulzusszám csökken. Ennek köszönhetően felére csökken a szívroham esélye, azokkal szemben, akik nem futnak vagy végeznek aerob/kardió jellegű mozgást.

-Stresszoldó hatása páratlan.

futás előnyök és hátrányok

HÁTRÁNYOK

-A futás erősen roncsolhatja az ízületeket abban az esetben, ha például rossz talajon futunk (pl.: beton); nincs megfelelő futócipőnk; nagyobb túlsúllyal rendelkezünk vagy azelőtt inaktív életmódot folytattunk. Utóbbi két esetben, érdemesebb kezdetben olyan mozgásformát választani, ami kevésbé veszi igénybe az ízületeket és fokozatosan erősíteni azokat a futáshoz.

-Figyeljünk oda a dehidratációra, és hogy ne terheljük túl magunkat! Ha többet edzünk, mint amennyit a szervezetünk bír, az veszélynek van kitéve!

-Figyeljünk oda a környezeti veszélyekre, például napszúrás.

-Futással izmot is veszítünk, nem csak zsírt így ajánlott erősítő gyakorlatokat is végezni.

Ha életmódváltásba kezdünk, a futás nagyszerű választás, ráadásul bármikor bárhol elkezdhető! Viszont a megfelelő futócipő és a fokozatosság elengedhetetlen! Ha fogyás a célod és eddig mozgásszegény életmódot éltél, akkor először mindenképpen erősítsd az ízületeidet egy olyan mozgásformával, ami kíméletesebb a futásnál. A rázkodás, ütközés futás közben roncsolja a gyenge ízületet és problémákat okozhat.
A futást akkor ajánlom, ha erősek az ízületeid és már bírják az effajta terhelést.

A fokozatoság elvét mindig minden sportágban tartsuk be. Fokozatosan szoktassuk magunkat a sporthoz és növeljük az időtávot, intenzitást.

Hatékony fogyáshoz és életmódváltáshoz, ajánlom az Életmódváló Program Komplett Csomagot, amiből egy életre mindent megértesz az egészséges életmódról és a fogyásról (Táplálkozás + Edzésprogram egyben)!

error: Védett tartalom!
iratkozz fel

AJÁNDÉK OTTHONI EDZÉSVIDEÓ + RECEPTGYŰJTEMÉNY


Rövid és hatékony 20 perces alakformáló edzésvideó + Bevált diétás receptek pár perc alatt!

 

Iratkozz fel, és azonnal küldöm!

Sikeresen feliratkoztál. Pár perc és megérkezik az e-mail a receptgyűjteménnyel, majd 2. e-mailben hamarosan az edzésvideó is. :) Kérlek ellenőrizd a spam-ek között is.